Biografie

 

Al na twee jaar saxofoonles ging Douwe naar het conservatorium in Arnhem, waar hij werd toegelaten tot de klassieke saxofoonopleiding bij Adriaan Valk. Aangezien Valk, meester in toonvorming, in de praktijk vooral lesgaf in atonale en a-metrische muziek, stapte Douwe na een jaar over naar lessen bij Jan Gerritsen, o.a. bekend van de fusionformatie Blue Voice. Gerritsen was o.a gespecialiseerd in schoolmuziek en samenspel, populaire muziek, big-band en compositie.

Halverwege de opleiding werd besloten niet verder te gaan met het conservatorium maar een combi te maken van een sociaal-agogische opleiding en het volgen van privé-les saxofoon. Later volgde Douwe geruime tijd directie-hafa en bigband les bij Harrie Janssen, verbonden aan Hogeschool ArtEZ.

Directie

Douwe was enkele jaren dirigent van respectievelijk de Hanzestad Band Deventer en Bigband Twello.

Lespraktijk

Naast een particuliere lespraktijk, geeft Douwe al meer dan 15 jaar saxofoonles bij muziekvereniging SDG te Harfsen. Bij het geven van de lessen wordt er naar gestreefd om behalve het behalen van een goed niveau, vooral ook plezier te laten ervaren bij het muziek maken. Daarbij worden ook de ouders betrokken bij de lessen en de vorderingen van de kinderen/ leerlingen. Bij de keuze van het instrument kan Douwe met de leerling zowel samen spelen op sopraan-, alt-, tenor- en baritoonsaxofoon.

Uitvoerend musicus

Behalve het lesgeven speelt en speelde Douwe in diverse blazerssecties, pop- en jazzensembles. Met de band Out of the Box werd een CD opgenomen, welke zelfs geregeld op de Amerikaanse internetradio wordt gedraaid. Ook in het klassieke genre is Douwe actief. Zo verleende hij zijn medewerking aan een productie van het Deventers Symphonisch Orkest. Momenteel treedt hij het neeste op met TTT Tina Turner Tribute en met Een ode aan De Dijk, beide met tenorsaxofoon. Daarnaast speelt hij 1ste Altsax in bigband Straight Ahead,o.l.v. Sander Zwerink.

Jazzensemble

Eerder speelde  Douwe met The Coolhouse Groove Connection.Met dit ensemble werden met regelmaat bekende en minder bekende artiesten begeleid. O.a. Denise Jannah, Dorona Alberti en Oscar Harris.